Fantastik i Mariehamns stadsbibliotek

Archipelacon på Mariehamns stadsbibliotekFantasy- och science fiction-festivalen Archipelacon fyller Alandica 25–28.6.2015 och spiller också över till Mariehamns stadsbibliotek på fredagen 26.6 kl. 12–19 och lördagen 27.6 kl. 12–17.

Evenemanget på Alandica är slutsålt, men programmet på stadsbiblioteket är gratis och öppet för alla intresserade! På programmet finns föredrag och diskussioner om allt möjligt och omöjligt: författarskap, böcker, filmer, illustrationer av fantastik (d.v.s. fantasy och science fiction), att återskapa utdöda djurarter och naturligtvis också om fandom.

Vare sig du redan är en inbiten fantastikfantast eller bara nyfiken på vad det här med fantasy och science fiction egentligen går ut på och vad det är för typer som egentligen håller på med sådant här, är du varmt välkommen att delta i Archipelacons program på Mariehamns stadsbibliotek!

Biblioteket står också som värd för Archipelacons konstutställning! Utställningen öppnar redan på måndag 22.6 och pågår hela veckan. På utställningen kan du se såväl flera konstnärers tolkningar av temat sjörövar-sf som utvald konst av Ninni Aalto som är första finländaren som nominerats till det internationella Hugo-fantastikpriset i kategorin ”Best fan artist”.

 

FREDAG 26.6

kl. 12.00–12.45
Fandom – är det en svordom eller går det att äta?
Vad är fandom och vad har det med science fiction och fantasy att göra? Kom och lyssna på Sveriges främsta fantastik- och fandomkännare John-Henri Holmberg och du kommer att få veta vad fandom egentligen är.
Föredrag av John-Henri Holmberg.

kl. 15.00–15.45
Digital magi
Illustratören och författaren Jenny Wiik berättar om hur hon går till väga för att illustrera science fiction och fantasy.
Föredrag av Jenny Wiik.

kl. 16.00–16.45
Fantastisk podd – live
Bli en del av publiken vid en live-inspelning av det unika samarbetsprojektet mellan finländska och rikssvenska fantastikförfattare, Fantastisk podd (fantastiskpodd.se). Podd-deltagarna på plats är författarna Mia Franck, Maria Turtschaninoff och Jenny Wiik från Finland samt Kristina Hård och Karin Tidbeck från Sverige.
Diskussion med Mia Franck, Kristina Hård, Karin Tidbeck, Maria Turtschaninoff och Jenny Wiik.

kl. 17.00–17.45
Engelsforstrilogin från bok till film
Nahal Ghanbari diskuterar med Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg om Engelsforstrilogins väg från bok till film samt författarnas kommande projekt. Efteråt signerar författarna böcker.
Diskussion med Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg och Nahal Ghanbari.

kl. 18.00–18.45
Fantastikens ABC
Är du nyfiken på fantasy och science fiction, men vet inte riktigt var du skall börja? Eller är du redan en storkonsument av fantastik, men vill ha tips på ännu fler bra böcker? Kom och lyssna på fyra fantastikfans som diskuterar bra böcker inom genren, och plocka russinen ur kakan.
Diskussion med Anna Davour, Katja Gilljam, Kennet Lindholm och Tommy Persson.

 

Archie

Svanen Archie är Archipelacons beskyddare och maskot. (Illustration av Petri Hiltunen.)

LÖRDAG 27.6

kl. 12.00–12.45
Bra science fiction- och fantasyfilmer – finns de?
Bra film och bra fantastik är inte alls en omöjlig kombination. Kom och lyssna på tre filmentusiaster och plocka med dig tips om fantastiskt god filmkonst.
Diskussion med Jessica Elgenstierna, Kennet Lindholm och Sofia Sjö.
kl. 13.00–13.45
Verklighetens Jurassic Park – om försöken att återskapa utdöda djur
Runt om i världen arbetar forskare med att försöka återskapa utdöda djur med hjälp av nya avancerade genetiska metoder. Det handlar om arter som precis har lämnat oss och om sådana som dog ut för tusentals år sedan. Noshörningar, mammutar och kanske, kanske dinosaurier. Men inte alls på det sätt som du tror.
Föredrag av Torill Kornfeldt.

kl. 15.00–15.45
Möte med det okända. Utomjordisk arkitektur i science fiction-filmer 1902–2014
Arkitekturforskaren Mia Åkerfelt berättar om hur man använt arkitektur för att iscensätta det okända i science fiction-filmer.
Föredrag av Mia Åkerfelt.

kl. 16.00–17.00
Högläsning av Mia Franck, Kristina Hård och Elisabeth Östnäs
• Mia Franck läser ur den sista delen i hennes mara-trilogi, Marlek.
• Kristina Hård läser ur sin roman Kleptomania.
• Elisabeth Östnäs läser ur sin roman Kungadottern.